2022 m. vasario 1 d. LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija Lietuvos statybininkų asociacijai (LSA) suteikė akreditaciją papildomai vertinti 63-jų kvalifikacijų kompetencijas statybų darbuotojams.

 

LR Švietimo ir mokslo ministro įsakymo „Dėl akreditacijos suteikimo Lietuvos statybininkų asociacijai“ priedo „Kompetencijų (pagal kvalifikacijas), kurias vertinti suteikiama teisė Lietuvos statybininkų asociacijai, sąrašas“ parengimas vyko pagal 2021 m. atnaujintą tvarką.

 

„Lietuvos statybininkų asociacija visada pasisakė, kad statybų aikštelėje atsitiktinių asmenų ar darbuotojų, neturinčių reikalingų kompetencijų, neturi būti. Keičiasi statybų technologijos ir statybinės medžiagos, keičiasi darbo įrankiai ir reikalavimai darbų saugai. Tai sąlygoja būtinybę įteisinti privalomą kompetencijų vertinimą statybų sektoriaus darbuotojams. Šiuo metu galioja patvirtintas statybų sektoriaus profesinis standartas, tai asociacijai suteikta akreditacija kompetencijų vertinimui, įgalins spręsti geriau profesinio standarto taikymą praktikoje“, - sako LSA prezidentas Dalius Gedvilas.

 

Dauguma kvalifikacijų yra nustatytos pagal Statybos sektoriaus profesinį standartą PSF01.

 

Statybų darbuotojų kompetencijų vertinime LSA buvo akredituota 2018 m. Kompetencijų vertinimai ir Statybininko kortelių išdavimas vyksta naudojant STATREG sistemą.

 

LSA rengia kompetencijų aprašus pagal reglamento nustatytą statybos darbų klasifikavimą, statybos sektoriaus profesinį standartą, juos papildant darbdavių paaiškinimais bei patikslinimais. Visos kompetencijos yra išskaidytos į kvalifikacinius lygius nuo II iki V. Kvalifikacinis lygis apibrėžia statybos darbininko veiklos pobūdį bei reikalingas žinias ir gebėjimus tai veiklai atlikti.

 

Atliekant kompetencijų vertinimus taip pat yra bendradarbiaujam su profesinio mokymo centrais, kurių dauguma pasižymi puikiomis sąlygomis, naujausiais įrankiais ir priemonėmis. Daugėja ir individualiai dirbančiųjų kurie nori įsivertinti kompetencijas ir turėti tai įrodantį dokumentą – Statybininko kortelę. 

 

Kviečiame statybos įmones, individualiai dirbančius ir profesinį mokymą baigusius asmenis įsivertinti kompetencijas ir gauti savo Statybininko kortelę.

 

Detalesnę informaciją kaip tai padaryti rasite tinklapyje statreg.lt, susisiekę tel. +370 5 2622553, el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba krepęsi į profesinio mokymo centrą.