Balandžio 22 d. apie statybų sektoriaus skaitmenizaciją, statybos leidimų išdavimo spartinimą ir reikalingus pokyčius sektoriuje buvo diskutuojama jau 11-us metus iš eilės vykstančiame didžiausiame skaitmeninės statybos tematikos renginyje Lietuvoje – tarptautinėje konferencijoje „Skaitmeninė statyba 2022. Vilnius“.

Pasak konferencijos iniciatoriaus, VšĮ „Skaitmeninė statyba“ direktoriaus ir Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidento Daliaus Gedvilo, Lietuvos statybų sektorius žengia skaitmenizacijos keliu ir statybos bei projektavimo procese naudoja vis daugiau skaitmeninių technologijų ir įrankių, o BIM taikymas jau tapo privalomas projektuojant ir statant visus sudėtingus ir didelės vertės viešojo sektoriaus statinius (nuo 2022 m. kovo 1 d. įsigaliojo teisės aktai dėl privalomo BIM taikymo viešuosiuose pirkimuose).

„Šiandien mūsų šalies statybų sektorius sparčiai transformuojasi, o skaitmeninės technologijos tampa neatsiejama statybų proceso dalimi. Lietuvos statybų sektoriaus lyderiai įgyvendinamuose projektuose vis dažniau taiko BIM ir naudoja tik skaitmeninius duomenis, tad šiandien rinkai reikalingi gerosios praktikos pavyzdžiai, aktyvios diskusijos ir pažangūs sprendimai, norint sėkmingai žengti sektoriaus skaitmenizacijos keliu ir kurti tvarius Lietuvos miestus“, – sako D. Gedvilas.

Šių metų konferencijos pagrindinė tema buvo „Skaitmeniai duomenys: Įgyvendinkite tai lengviau naudodami OpenBIM”. Renginio metu Lietuvos ir užsienio šalių ekspertai dalinosi savo įžvalgomis, patirtimi bei diskutavo apie skaitmeninių duomenų svarbą, statinio informacinio modeliavimo (BIM) taikymą ir OpenBIM naudojimą, statybos leidimų išdavimo procesų tobulinimą, išmanių ir tvarių miestų kūrimą bei reikalingus pokyčius, norint siekti pažangos ir skaitmenizuoti Lietuvos statybų sektorių.

Konferencijos atidaryme sveikinimo kalbą sakė LR Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, statybų skaitmenizacijos evoliuciją Lietuvoje apžvelgė Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas ir „Skaitmeninė statyba“ Dalius Gedvilas, statybų skaitmenizacijos teisinio reguliavimo pokyčius pristatė LR Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vadovas Dainius Čergelis, o tarptautine patirtimi ir gerosios praktikos pavyzdžiais dalinosi Petri Kokko (CEO, „M.Sc (Arch)“, „Sova3D Oy“) iš Suomijos, Maarten Res (CEO, „Future Insight Group”) iš Olandijos, Dr.-Ing. Marc Wenner (vykdomasis direktorius, „MKP GmbH”) iš Vokietijos ir Kevin Bauer (BIM & Digital Twin vadovas, „Siemens”) iš Austrijos.

Konferencijos „Skaitmeninė statyba 2022. Vilnius“ akcentas – panelinė diskusija, kurioje ekspertai diskutavo apie tai, ar galime sutrumpinti statybos leidimų išdavimo trukmę. Diskusijoje dalyvavo Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas ir „Skaitmeninė statyba“ Dalius Gedvilas, LR Aplinkos viceministrė Daiva Veličkaitė-Matusevičė, Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas ir miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis, „Eika“ Projektavimo valdymo skyriaus vadovas Kęstutis Taletas bei Petri Kokko (CEO, „M.Sc (Arch)“, „Sova3D Oy“) iš Suomijos.

Renginyje taip pat buvo apdovanoti konkurso „Lietuvos BIM projektai 2022” nugalėtojai ir geriausių skaitmeninės statybos projektų autoriai:

- Geriausias visuomeninių pastatų BIM projektas: Administracinio pastato, T. Ševčenkos g. 13, Vilniuje, rekonstrukcijos projektas (UAB „Naresta“, VĮ „Turto bankas“, UAB „Atamis“, UAB „InnoBIM“)

- Geriausias gyvenamųjų pastatų BIM projektas: Raitininkų sodas, Daugiabutis gyvenamasis namas Raitininkų g. 4, Vilnius (UAB „YIT Lietuva“)

- Geriausias gamybinių pastatų BIM projektas: „Continental Automotive Lithuania“ gamyklos plėtra, Kauno r. („BE LIVE“ (UAB „Baltic Engineers“), UAB „Merko statyba“)

- Geriausias susisiekimo infrastruktūros BIM projektas: Širvintų parkas, Kalnalaukio g. 41, Kalnalaukio g. 43, Širvintose, naujos statybos projektas (AB „Panevėžio statybos trestas“ projektavimo biuras „PST projektai“)

- Geriausias kiti inžineriniai statiniai BIM projektas: Laivų eismo tarnybos radiolokacinės kontrolės sistemos bokšto Smiltynės g., Klaipėdoje, statybos projektas (AB „Panevėžio statybos trestas“ projektavimo biuras „PST projektai“)

- Geriausias BIM projektas užsienyje: „Science Park Towers“, Švedija („INHUS Engineering“, „Peikko Lietuva“, „Staticus“)

- Geriausias miesto modelio BIM projektas: Kauno miesto skaitmeninis modelis (KTU Išmaniųjų miestų ir infrastruktūros centras)

 

Apdovanojimus konkurso nugalėtojams įteikė LSA prezidentas ir VšĮ „Skaitmeninė statyba“ direktorius Dalius Gedvilas kartu su LR Aplinkos ministru Simonu Gentvilu ir VšĮ „Skaitmeninė statyba“ tarptautinio bendradarbiavimo grupės vadovu Vaidotu Šarka. Daugiau apie konkursą ČIA.

Kasmetinė konferencija „Skaitmeninė statyba. Vilnius“ yra skirta visiems statybos proceso dalyviams – užsakovams, NT vystytojams ir valdytojams, projektuotojams, statytojams, valdžios atstovams, viešųjų pirkimų organizatoriams bei mokslo ir tyrimų institucijų atstovams.

Konferencija „Skaitmeninė statyba 2022. Vilnius“ vyko didžiausios statybų parodos RESTA 2022 metu.

Renginio nuotraukas galite rasti ČIA.

Organizatorius: VšĮ „Skaitmeninė statyba”

Generaliniai rėmėjai: Lietuvos statybininkų asociacija (LSA), UAB „Baltic BIM management”

Rėmėjai: „YIT Lietuva“, „INHUS“, „Caverion“, „Be Live“ („Baltic Engineers“), „Žilinskis ir Co“, „Naresta“, „Sistela“

Informaciniai partneriai: statybunaujienos.lt, SA.lt, „MEDIA GO“, Statybuzurnalas.lt