2022 m. rugpjūčio 30 d. įvyko Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) Tarybos posėdis, kuriame buvo aptarta esama statybų sektoriaus situacija ir rizikų sektoriui suvaldymas ypač stambiuose pramonės ir infrastruktūros objektuose bei priimtas naujas narys.

 

Posėdžio metu Tarybos nariai diskutavo apie tai, jog būtina tobulinti kvalifikacinius reikalavimus viešuosiuose pirkimuose, kad nepasirengusios užsienio įmonės, neturinčios atestuotų specialistų, neturinčios darbuotojų užduočiai atlikti negalėtų laimėti viešo pirkimo konkursų. Būtina atidžiau vertinti, ar užsienio įmonė yra rangovas ar tik tarpininkas (statybos valdytojas), taip pat ar atitinka kvalifikacinius reikalavimus. Turėtų būti įvertinama ar užsienio įmonė turi patirtį Lietuvoje, ar išmano Lietuvoje galiojančius teisės aktus. 

 

LSA Taryba nutarė, kad rizikų sektoriui suvaldymo ypač stambiuose pramonės ir infrastruktūros objektuose klausimui reikia surengti atskirą diskusiją, pakviečiant Aplinkos ministerijos, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, VPT atstovus. Statybos darbų viešuosiuose pirkimuose turėtų atsirasti įpareigojimas, o ne rekomendacija, taikyti standartinę statybos darbų pirkimo sutartį, elektroniniame statybos darbų žurnale privalomai fiksuoti užsakovo atsiskaitymus su genrangovu bei genrangovo atsiskaitymus su subrangovais. 

 

Posėdyje Tarybos nariai aptarė ir esamą padėtį statybų sektoriuje. LSA prezidentas Dalius Gedvilas pažymėjo, kad šiuo metu aktualiausia tema yra elektros bei dujų kainų įtaka statybos sektoriui, ypač statybos produktų gamybai. 

 

Tarybos nariai atkreipė dėmesį, jog projektų ekspertizės srityje jaučiama tendencija, kad daugiau rengiami ne pastatų, o infrastruktūros projektai, kas po kurio laiko atsilieps statybos užsakymų struktūroje. Rinkoje mažėja smulkių objektų. Tikėtina, kad kitais metais statybininkai daugiau  dirbsinfrastruktūros segmente.

 

Į LSA bendruomenę Tarybos sprendimu buvo priimtas naujas narys – „DARNU GROUP“.