KADA 2022 m. gegužės mėn.
KAM LR Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui
DĖL LR Darbo kodekso pakeitimo
APRAŠYMAS

Asociacija nepritaria Darbo kodekso 144 straipsnio pakeitimui, pagal kurį įstatymo projekto rengėjai siūlo atsisakyti kompensacijų už darbus, kurie yra kilnojamojo pobūdžio arba atliekami lauko sąlygomis, arba susijęs su kelionėmis ar važiavimu.

 

Statybos darbai pagal savo prigimtį yra kilnojamojo pobūdžio arba atliekami lauko sąlygomis, arba susijęs su kelionėmis ar važiavimu. Darbuotojai nuolat išvažiuoja iš gyvenamosios vietos (miesto, savivaldybės), palieka šeimas, dirbdami lauko sąlygomis patiria nepatogumus, kai reikia persirengti, maitintis ar rūpintis higiena. Todėl teisinga, kad statybos sektoriaus darbuotojams pagal DK 144 str. 8 d. yra mokamos kompensacijoms (neapmokestinant jų GPM ir soc. draudimo įmokomis). 

 

Siūlymas naikinti DK 144 str. 8 d. numatytas kompensacijas faktiškai paneigia darbuotojų teisę į teisingą darbo sąlygų bei jų finansinės išraiškos reguliavimą. Asociacijos nuomone, jeigu pasitaiko pavienių piktnaudžiavimo atvejų, kuomet darbo užmokestis „slepiamas“ kompensacijų forma (išvengiant mokesčių), su pažeidimais reikia kovoti individualia tvarka, o ne panaikinat kompensacijas visiems darbuotojams.