2023 birželio 27 d. įvyko EU BuildUpSkillsLT2030 projekto Kelrodžio (Roadmap) rengimo 1-asis susitikimas

Šiame renginyje statybų sektoriaus lyderiai pradėjo diskusiją apie nacionalinio ateities kompetencijų ugdymo veiksmų plano (kelrodžio) rengimą laikotarpiui iki 2030 m. Susitikimo metu dalyviams buvo pristatyta projekto metu parengta nacionalinė statybų sektoriaus Status quo analizė, kuri sudarys pagrindą tolesniam kelrodžio rengimui. Taip pat buvo pristatyti kelrodžio rengimo tikslai ir metodai, ekspertų grupėse identifikuotos ir aptartos didžiausią poveikį statybų sektoriui ir kvalifikacijų tobulinimui turinčios tendencijos ir veiksniai.

BuildUpSkillsLT2030 iniciatyva

Build Up Skills iniciatyva buvo pradėta nuo 2011 m. ir jos tikslas yra remti statybos sektoriaus specialistų kvalifikacijos kėlimą visoje Europoje, gerinti bendradarbiavimą ir supratimą tarp skirtingų profesinių grupių, kurti kvalifikacijos kėlimo platformas. Ši iniciatyva siekia skatinti tvarią pastatų renovaciją, efektyvų energijos vartojimą bei statyti energijos beveik nenaudojančius pastatus, žinomus kaip "nearly zero-energy buildings" (NZEB). 

Visa Build Up Skills iniciatyva remia Europos Sąjungos pastatų energijos efektyvumo politiką, kuri yra susijusi su ilgalaikiu tvarumo tikslų įgyvendinimu. Ši iniciatyva prisideda prie pastatų sektoriaus transformacijos į energijos efektyvumo ir tvarumo sritis, atsižvelgiant į Europos Sąjungos strateginius tikslus.Projektą įgyvendina Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) su partneriais Vilniaus Gedimino technikos universitetu (VILNIUS TECH), Kauno technologijos universitetu (KTU), Regioniniu inovacijų vadybos centru (RIVC) ir Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) bei VšĮ „Skaitmeninė statyba“.

Susitikimo metu buvo pristatytos Lietuvos statybų sektoriaus esamos situacijos (angl. Status quo) ataskaitos įžvalgos

Birželio 27 d. 2023 m. projekto partnerio VILNIUS TECH universitete vyko pirmasis iš penkių planuojamų darbo grupių susitikimas, kuriame dalyvavo 56 dalyviai. Renginyje dalyvavo projekto partneriai iš BuildUpSkillsLT2030 iniciatyvos komandos ir daugiau nei 45 atstovai iš įvairių statybų sektoriaus sričių, tokių kaip: projektavimo, statybos, gamybos ir tiekimo, ekspertizės, pastatų  priežiūros ir aptarnavimo, mokymo, valstybės įmonių (užsakovų), konsultavimo bei įvairių kitų statybos rinkos sričių.

Šio susitikimo tikslas buvo pradėti BuildUpSkillsLT2030 kelrodžio kūrimą, nustatant strateginį planą ir pagrindinius žingsnius, kurių reikėtų imtis siekiant norimų rezultatų bei indentifikuoti ateities statybų sektoriaus kompetencijų vystimo tendencijas ir kryptis. Aktyviai dalyvaudami ir vedami produktyvių diskusijų, partneriai dalijosi savo žiniomis ir patirtimi, kurios padės formuoti kelrodį.

Įžanginį žodį tarė Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas. Kelrodžio rengimo tikslus ir turinį pristatė BuildUpSkillsLT2030 projekto vadovas Vaidotas Šarka.

Susitikimo metu VILNIUS TECH profesorė Violeta Motuzienė, pristatė Lietuvos statybų sektoriaus esamos situacijos, poreikių ir atotrūkio krypčių tarp 2030 ir dabartinės situacijos  analizės (angl. Status quo analysis) rezultatus. Buvo pristatyta identifikuoti politiniai tikslai ir priemones, rinkos dalyvių apklausos rezultatai, identifikuoti kompetencijų ir kvalifikacijų poreikiai, potencialios kliūtys. Taip pat buvo paliesta kompetencijų poreikio prognozavimo tema.

Esamos padėties analizės pilna versija pateikiama:
https://statybininkai.lt/lt/projektai/buildupskillslt2030/101-uncategorised/1261-page-2

Mantas Jonauskis, RIVC ekspertas, pristatė kelrodžio rengimo proceso tikslus, uždavinius, rezultatus ir naudojamus metodus.

Susirinkimo dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes efektyvesniam darbui

Norint užtikrinti produktyvią ir tikslinę diskusiją, dalyviai buvo suskirstyti į tris ekspertų grupes atsižvelgiant į pastato pagrindinius gyvavimo ciklo etapus:

Projektavimo, grupės vadovas Rytis Kaminskas, Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos direktorius, valdybos narys, architektas.
Statybos, grupės vadovas Robertas Encius, Lietuvos statybininkų asociacijos kompetencijų vertinimo skyriaus vadovas, Lietuvos statybos inžinierių sąjungos direktorius.
Statinių eksploatavimo, grupės vadovas Gediminas Abartis, Nacionalinės elektros technikos verslo asociacijos NETA direktorius.

Susitikimo metu ekspertų grupių dalyviai išsakė savo lūkesčius dėl dalyvavimo rengiant ateities kompetencijų darnios statybos srityje kelrodį, pasidalino individualia patirtimi ir tikslais, įvertino esamos situacijos analizės rezultatus. Ekspertai identifikavo labiausiai tikėtinas ir didžiausią poveikį pastatų statybos paklausos ir kompetencijų reikalavimams turinčias tendencijas ir veiksnius laikotarpiui iki 2030 m.

Tokia renginio organizavimo forma padėjo suburti skirtingų poreikių ir patirčių specialistus prie apskritų stalų kurti bendrą viziją. Dalyviai aktyviai įsitraukė į tolesnes diskusijas apie strategijas ir priemones, skirtas šioms spragoms spręsti ir skatinti tvarų pastatų renovavimą.

Ekspertų grupės tyrinėjo besiformuojančių naujų technologijų kryptis, kintančių teisės aktų įtaką statybos rinkos vystymuisi, rinkos dinamiką, įvertinant statybos pramonės vystymosi tendencijas tolimoje ateityje. Ši proaktyvi perspektyva leido dalyviams prognozuoti įgūdžius ir žinias, kurių reikės statybos specialistams atitikti sparčiai kintančios pramonės reikalavimus.

Šių diskusijų rezultatai taps pagrindu tolesnėms projekto BuildUpSkillsLT2030 kelrodžio rengimo žingsniams. Parengus kelrodį, visi Lietuvos statybų sektoriaus dalyviai galės efektyviau kartu siekti šalies ir savo tikslų, prisidėti prie statybos sektoriaus bendros plėtros.

Šis projektas yra įgyvendinamas lygiagrečiai kartu su kitomis 14 Europos Sąjungos šalimis. Daugiau informacijos apie Europos Sąjungos BuildUpSkills iniciatyvą rasite:
https://cinea.ec.europa.eu/news-events/news/bridging-skills-gap-building-sector-build-skills-supports-2030-national-roadmaps- 14-eu-countries-2023-05-16_en