2023 rugsėjo 13 d. įvyko BuildUpSkillsLT2030 Kelrodžio (angl. Roadmap) rengimo komandos 2-asis susitikimas

BuildUpSkillsLT2030 projekto partnerio VILNIUS TECH universitete vyko 2-sis iš 5 planuojamų darbo grupių susitikimas, kuriame susibūrė 58 ekspertai iš įvairių sričių, kad aptartų 2030 m. viziją ir bendrąją stategiją, tikėtiniausių ir labiausiai poveikiui turinčių tendencijų konvertavimą į galimus ateities scenarijus ir pokyčių ašis/polarizacijas.

Šiame renginyje statybų sektoriaus lyderiai diskutavo apie 2030 m. galimus scenarijus, pasikeitusias tendencijas ir jų įtaką darbuotojų kvalifikacijai statybų sektoriuje. Susitikimo metu dalyviams buvo pristatyta 1-ojo susitikimo aptartos temos ir rezultatai. Taip pat buvo pristatyti 2-ojo susitikimo tikslai ir temos, o ekspertų grupėse identifikuotos ir aptartos didžiausią poveikį statybų sektoriui ir kvalifikacijų tobulinimui turinčios tendencijos ir veiksniai bei aptarti ir sureitinguoti galimi ateities scenarijai.

BuildUpSkillsLT2030 iniciatyva vadovauja pastangoms suderinti Lietuvos darbo jėgą su besikeičiantiems XXI amžiaus reikalavimais. Atsižvelgiant į nesibaigiančią technologijų pažangą, ekonominius pertvarkymus ir visuomenės pokyčius, yra labai svarbu parengti darbo jėgą įgūdžiams, reikalingiems sėkmingam veikimui sparčiai besikeičiančioje aplinkoje.

Susitikimas prasidėjo apžvelgiant pažangą nuo pirmojo susitikimo. Dalyviai buvo supažindinti su išvadomis ir gautais rezultatai, kuriuos pavyko pasiekti 1-oje sesijoje.

Daugiau informacijos apie 1-ąjį susitikimą galite rasti čia: https://statybininkai.lt/lt/projektai/buildupskillslt2030/106-articles/1305-page-6

Visa Build Up Skills iniciatyva remia Europos Sąjungos pastatų energijos efektyvumo politiką, kuri yra susijusi su ilgalaikiu tvarumo tikslų įgyvendinimu. Ši iniciatyva prisideda prie pastatų sektoriaus transformacijos į energijos efektyvumo ir tvarumo sritis, atsižvelgiant į Europos Sąjungos strateginius tikslus.Projektą įgyvendina Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) su partneriais Vilniaus Gedimino technikos universitetu (VILNIUS TECH), Kauno technologijos universitetu (KTU), Regioniniu inovacijų vadybos centru (RIVC) ir Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) bei VšĮ „Skaitmeninė statyba“.

2-ojo susitikimo darbas buvo pratęstas grupėse kuriant ir reitinguojant scenarijus

Kadangi statybų sektorius susideda iš skirtingų veiklos rūšių, efektyvesniam darbui dalyviai susiskirstė į 3 grupes:

Projektavimo, grupės vadovas Rytis Kaminskas, Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos direktorius, valdybos narys, architektas.

1-osi o s tematinės ekspertų grup ės „Planavimas ir projek tavimas“ toli mesnei diskusijai sugeneruoti scenarijai 2030


Statybos, grupės vadovas Robertas Encius, Lietuvos statybininkų asociacijos kompetencijų vertinimo skyriaus vadovas, Lietuvos statybos inžinierių sąjungos direktorius.

2-osios tematinės ekspertų grupės „Statyba“ tolimesnei diskusijai sugeneruoti scenarijai 2030


Statinių eksploatavimo, grupės vadovas Gediminas Abartis, Nacionalinės elektros technikos verslo asociacijos NETA direktorius.

3-osios tematinės ekspertų grupės „Statinių eksplotavimas“ tolimesnei diskusijai sugeneruoti scenarijai 2030

Antrasis BuildUpSkillsLT2030 kelrodžio parengimo komandos susitikimas buvo reikšmingas žingsnis siekiant paruošti Lietuvą dinamiškai ir nepastoviai ateičiai.

3-čiasis susitikimas planuojamas spalio mėn., kuriame statybų sektoriaus darbuotojai diskutuos apie mokymo ir kompetencijų vertinimo priemonių schemų kūrimą.

Šis projektas yra įgyvendinamas lygiagrečiai kartu su kitomis 14 Europos Sąjungos šalimis. Daugiau informacijos apie Europos Sąjungos BuildUpSkills iniciatyvą rasite:
https://cinea.ec.europa.eu/news-events/news/bridging-skills-gap-building-sector-build-skills-supports-2030-national-roadmaps- 14-eu-countries-2023-05-16_en