2023 gruodžio 6 d. įvyko BuildUpSkillsLT2030 Kelrodžio (angl. Roadmap) rengimo komandos 5-asis susitikimas

Paskutinės 5-osios ekspertų sesijos uždavinys buvo peržiūrėti bei suderinti prioritetines priemones ir veiksmų planą su dalyviais, konkretizuojant atsakingas organizacijas ir numatytus laikotarpius. Taip pat vyko diskusijos dėl kelrodžio patvirtinimo gairių, kuriose dalyvavo susijusios suinteresuotos šalys.

Sesijoje dalyviams buvo pristatytos 4-osios sesijos metu išryškėjusios prioriteto priemonės, kurias išsamiau aptarė  sesijoje. Daugiau informacijos apie 4-ąjį susitikimą rasite čia: https://statybininkai.lt/lt/projektai/buildupskillslt2030/31-projektai/1358-231108-meeting-4


Prioritetinių priemonių poreikio pagrindimas BuildUpSkillsLT2030 kelrodžio kontekste

Kelrodžio kūrimo metu dalyvavę ekspertai, atstovaujantys skirtingoms sritims, įvardino būtinus veiksmus, kurių imtasi siekiant kokybiškos sektoriaus metamorfozės.

Prioritetinės priemonės, įtrauktos į kelrodį, susijusios su keturiomis svarbiausiomis veiklos grupėmis, apimant statinio gyvavimo ciklo etapus:

Mokymo paklausos rinkoje kūrimas: Pabrėžiamas mokymų paklausos didinimo svarumas, ypač skatinant inovacinius sprendimus ir technologijų naujoves. Kampanijos ir skatinimo priemonės bus naudojamos siekiant pritraukti bei išlaikyti sektoriaus darbuotojus, kurie turi įgūdžių tobulinti esamas ir įgyti naujas kompetencijas.

Esamų ir naujų kompetencijų tobulinimas: Siūloma nuolat atnaujinti mokymo programas atsižvelgiant į sektoriaus poreikius ir technologinę pažangą. Tai būtina siekiant užtikrinti, kad darbuotojai taptų kompetentingi naudoti pažangias medžiagas ir technologijas bei įgyvendintų efektyvius statybos procesus .

Kompetencijų vertinimas, pripažinimas ir atestavimas: Akcentuojama kompetencijų vertinimo ir atestavimo sistemų įgyvendinimo svarba, siekiant standartizuoti įgūdžius ir užtikrinti aukštos kokybės darbo standartus visame sektoriuje. Ši priemonė įgalins pripažinti įgytas kompetencijas visoje pramonėje.


Statybos kompetencijų platformos tęstinumo užtikrinimas: Pagrindinis akcentas yra teikiamas BuildUpSkillsLT2030 platformos patikimumui ir tęstinumui. Pabrėžiama, kad platforma turėtų būti lanksti, atnaujinama ir integruojama su kitais sektoriais, siekiant efektyviai valdyti mokymo procesus ir kompetencijų tobulinimą.

Šių priemonių taikymas, remiantis kelrodžio nustatytais tikslais, orientuojasi į tvaraus, skaitmeniškai transformuoto ir konkurencingo Lietuvos statybos sektoriaus kūrimą. Jos ne tik atitinka dabartines rinkos reikalavimus, bet ir padeda specialistams prisidėti prie Europos Sąjungos nustatytų energinio efektyvumo tikslų pasiekimo. Kompetencijų platformos tęstinumas išlieka esminiu veiksniu visuose statinio gyvavimo ciklo etapuose, užtikrinant, kad sektorius būtų ne tik efektyvus ir inovatyvus, bet ir atsparus besikeičiančiai rinkai ir technologijų dinamikai.

2023 m. Vasario 6 d. numatoma projekto konferencija, kurioje bus pristatytas kelrodžio strateginis ateities planas 2030 metams. Konferencijoje išgirsite apie įtrauktas iniciatyvasskirtas skatinti įgūdžių plėtrą, skatinti inovacijas ir užtikrinti Lietuvos statybų darbo jėgos ilgalaikį darnumą.