KADA 2019 m. gruodžio mėn.
KAM LR Aplinkos ministerijai
DĖL Daugiabučių namų butų apdailos
APRAŠYMAS

Asociacija siūlo grąžinti ankščiau galiojusią statybos užbaigimo tvarką, pagal kurią daugiabučių namų statyba užbaigiama tik atlikus pilną visų butų apdailą.

Parduodant butus su daline apdaila, susidaro situacija, kuomet vieni gyventojai name jau gyvena, o kiti - butus dar tik įsirenginėja. Todėl gyvenantiems tenka kentėti triukšmą, dulkes, taršą bendrojo naudojimo patalpose ir liftuose. Laiptinės ir liftai dėl nuolatinio statybinių medžiagų, įrankių bei statybinių atliekų nešiojimo greitai nudėvimos.

Be to, būtų įrengimo rinkoje yra didžiulis "šešėlis", nes apdailos darbų užsakovai pagrinde yra fiziniai asmenys, kurie samdo rangovus ir atsiskaito su jais be jokių dokumentų. Nelegaliai dirbantys ar pajamas slepiantys rangovai gali pasiūlyti gyventojams pigesnes butų įrengimo kainas, bet valstybės biudžeto sąskaita. Įteisinus statybos užbaigimą tik su pilna apdaila, darbus turės organizuoti daugiabučio namo generalinis rangovas, kuris samdys tik legaliai veikiančius ir sąskaitas mokėjimui išrašančius subrangovus (įmones ar individualią veiklą su pažyma vykdančius fizinius asmenis). Tai sumažins "šešėlį" naujos statybos būtų įrengimo rinkoje.