KADA

2023 m. lapkričio mėn.

KAM

Lietuvos Respublikos Seimo Aplinkos apsaugos komitetui

DĖL

LR statybos įstatymo pakeitimo projekto

APRAŠYMAS

Asociacija kartu su Projektų ekspertizės ir gaisro saugos įmonių asociacija, Lietuvos statybos inžinierių sąjunga ir Lietuvos projektavimo įmonių asociacija išreiškė nepritarimą projektų ekspertizės veiklos liberalizavimui, panaikinat ekspertizės įmonių atestavimą ir suteikiant teisę šią veiklą vykdyti fiziniams asmenims.

Neįsivaizduojama, kaip fiziniai asmenys galėtų atlikti projekto bendrąją ekspertizę, nes ši ekspertizės rūšis apima daug skirtingų profesinių sričių ir reikalauja daugelio žmonių tarpusavio sąveikos. Asociacijų nuomone, ydinga būtų daugelio kvalifikacinių sričių kompetencijų reikalaujantį kompleksinį darbą pavesti fiziniams asmenims. Ekspertavime privaloma peržiūrėti visumą, o ne vien apsiriboti savo projekto dalimi.

Kadangi vienas fizinis asmuo objektyviai negali atlikti projekto bendrosios ekspertizės, todėl liberalizuota rinka provokuos fizinius asmenis jungtis į laikinas grupes pagal jungtinės veiklos ar kitokio „bendradarbiavimo“ sutartis, kas de facto yra paslėpta įmonės forma, nors de jure bus laikoma fizinio asmens individualia veikla su ženkliai mažesniais mokesčiais. Tokios fizinių asmenų grupės (skirtingai nuo įmonių) neturės vidinės kokybės kontrolės bei subordinacijos sistemos, veiks laikinai ir neturės jokio intereso investuoti į save.