KADA

2023 m. balandžio mėn.

KAM

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijai

DĖL

STR „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“ pakeitimo projekto

APRAŠYMAS

Asociacijos nuomone, Statybos įstatymas numato pilno statinių užbaigimo principą, tačiau STR pakeitimai neatliepia į šį principą ir dar labiau sumažina iki šiol buvusią daugiabučių namų dalinės apdailos ribą, taip pat numato dalinės apdailos galimybę prekybinės paskirties pastatams.

Asociacija nepritaria tokioms korekcijoms ir siūlo numatyti privalomą pilną apdailą. Patalpų apdailos rinkoje yra didžiulis „šešėlis“, nes formalus kokybės garantijų patvirtinimas apdailos darbams nėra tiek svarbus, kiek pvz. konstruktyvo darbams, todėl užsakovai, norėdami sutaupyti, dažnai samdo rangovus ir atsiskaito su jais be jokių dokumentų. Nelegaliai dirbantys ar pajamas slepiantis rangovai gali pasiūlyti pigesnes apdailos kainas, tačiau – valstybės biudžeto sąskaita. Be to, butų apdailos darbų rinkoje užsakovai daugiausiai yra fiziniai asmenys, kuriems sutaupymas yra svarbesnis už formalumus.

Įteisinus statybos užbaigimą tik su pilna apdaila, darbus turės organizuoti generalinis rangovas, kuris samdys tik legaliai veikiančius ir sąskaitas mokėjimui išrašančius subrangovus (įmones ar individualią veiklą su pažyma vykdančius fizinius asmenis). Tai sumažins „šešėlį“ naujos statybos patalpų įrengimo rinkoje ir padidins valstybės biudžeto pajamas, be to formalizuos apdailos darbų kokybės garantijas ir tokiu būdu labiau apsaugos užsakovų interesus.