Drastiškai augančių kainų ir karo Ukrainoje akivaizdoje, šiandien statybų bendroves kamuoja išgyvenimo klausimas: norint dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, reikėtų dirbti nuostolingai. 

 

Viešojo sektoriaus užsakovai rangovams konkursuose pažeria nerealius lūkesčius su itin žemomis kainų „lubomis“, o įmonių pateiktus pasiūlymus atmeta dėl per didelių kainų ir iš naujo skelbia konkursus. Be to, ne visos perkančiosios organizacijos prieš pirkimą rengia rinkos konsultacijas, nors tą daryti rekomenduoja Viešųjų pirkimų įstatymas.

 

Spalio 25 d. Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) organizuojamoje konferencijoje „Statybos darbų viešieji pirkimai 2022-2023 m.” bus kalbama apie tai, kaip gerinti viešųjų pirkimų padėtį Lietuvoje. Konferencijoje statybų rinkos dalyviai, ekspertai, perkančiųjų organizacijų ir valdžios institucijų atstovai skaitys pranešimus, dalinsis savo įžvalgomis ir diskutuos apie statybos darbų viešųjų pirkimų iššūkius, gerosios praktikos pavyzdžius ir reikalingus pokyčius.

 

„Statybų rinka šiandien susiduria su dideliais iššūkiais. Kai kur statybos pabrango daugiau kaip 50 proc. Tokio staigaus ir didelio brangimo nematėme jau kelis dešimtmečius, todėl įmonės nebegali dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose su perkančiųjų organizacijų siūlomomis kainomis. Bendrovės nebenori būti podukros vietoje ir pasirašyti sutartį, kuri būna „į vienus vartus“. Konferencija „Statybos darbų viešieji pirkimai 2022-2023 m.” yra itin svarbi tuo, kad jos metu turėsime galimybę susitelkti ir kartu ieškoti bendrų sprendimų kaip keisti susidariusią situaciją valstybėje“, - sako LSA prezidentas Dalius Gedvilas.

 

Anot jo, statybos darbų viešuosiuose pirkimuose turėtų būti taikomas logiškas ir situaciją rinkoje atitinkantis kainų indeksavimas, taip pat atsirasti įpareigojimas, o ne rekomendacija, taikyti standartinę statybos darbų pirkimo sutartį, elektroniniame statybos darbų žurnale privalomai fiksuoti užsakovo atsiskaitymus su genrangovu bei genrangovo atsiskaitymus su subrangovais. 

 

Renginio data: 2022 m. spalio 25 d.

Renginio laikas: 10.00-16.00 val.

Renginio vieta: „Crowne Plaza Vilnius“ (M. K. Čiurlionio g. 84, Vilnius)

 

Kviečiame registruotis čia: https://forms.gle/wf18SKupNkmXXsQZ6

Dalyvio registracijos mokestis: 75 EUR + PVM.

Registracija vyksta iki 2022 m. spalio 23 d.

 

Užsiregistravę asmenys gaus registracijos patvirtinimą ir sąskaitą apmokėjimui el. paštu.

 

Renginio informacinis partneris: statybunaujienos.lt