Siekiant gerinti darbų saugos padėtį šalies statybų sektoriuje, kovo 9 d., 13 val., LR Seime vyks konferencija „Kiekvienas asmuo statybvietėje – su darbų saugos kompetencija“, organizuojama Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) ir LR Seimo nario Jono Varkalio.

Konferencija siekiama visoms atsakingoms švietimo ir socialinių reikalų institucijoms kartu su įstatymų leidėjais, darbdaviais ir mokymo įstaigomis aptarti esamą darbų saugos ir sveikatos padėtį statybvietėse, įvertinti teigiamus pokyčius po 2021 m. gegužės 7 d. konferencijos ir tolimesnio tobulinimo poreikius bei galimybes.

 

Data ir laikas: kovo 9 d., 13 val.

Vieta: LR Seimo III rūmų K. Antanavičiaus salė (220) su galimybe dalyvauti nuotoliniu būdu ir stebėti transliaciją internete.

Registracija ČIA

Vietų skaičius yra RIBOTAS, todėl prašome sulaukti registracijos patvirtinimo.

Tiesioginę transliaciją galėsite stebėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=y1MFkm831Lk

 

Pasak LSA prezidento Daliaus Gedvilo, darbų ir sveikatos saugos (DSS) lygiu statybų sektoriuje Lietuva dar gerokai atsilieka nuo geriausios Europos Sąjungos šalių praktikos. Greičiausiai tai sąlygoja bendras darbų sistemos netobulumas ir darbuotojų bei jų vadovų kompetencijų trūkumas. Ne visi darbdaviai yra pajėgūs kokybiškai mokyti darbų saugos, o specializuotos įmonės taikosi prie minimalių reikalavimų. Mokymai retai užtikrina gerus darbuotojų įgūdžius, o aklai vykdomus teisės aktų reikalavimus dažnai pakeičia instruktavimas ir informavimas.

„LSA siūlo išsaugant Lietuvos gerąją praktiką ir jau sukurtus sėkmingus sistemos elementus, pasinaudojant sukaupta kitų Europos valstybių patirtimi, nesiimant radikalių reformų, nenukrypstant nuo ES direktyvos nuostatų, patobulinti esamą sistemą ir padaryti ją skaidresne, vienodai taikoma visiems darbdaviams ir orientuota į pagrindinį tikslą – ugdyti darbų saugos ir sveikatos kompetencijas, kad darbuotojai galėtų efektyviai atlikti darbo funkcijas savo darbo aplinkoje“, - sako D. Gedvilas.

LSA siūlymai:

1. Patvirtinti naujas parengtas DSS neformalaus mokymo programas (modulius) su valstybiniais kodais;

2. Peržiūrėti ir patikslinti akreditacijos reikalavimus darbų saugos mokymo ir vertinimo įstaigoms, taip pat akreditavimo tvarką;

3. Suteikti įgaliojimus VDI dalyvauti įstaigų akreditavime ir akreditacijos priežiūroje;

4. Akredituoti mokymo ir vertinimo įstaigas (išskyrus darbdavius, kurie tai daro tik savo reikmėms);

5. Užtikrinti, kad DS akredituotų įstaigų pažymėjimai (vertinimo rezultatai) būtų kaupiami vieningame registre ir prieinami inspektoriams bei konkrečių darbuotojų darbdaviams;

6. Nustatyti vienodą privalomą mokymų/vertinimo atnaujinimo periodiškumą;

7. Papildyti įpareigojimus/atsakomybę darbuotojams laikytis DSS reikalavimų ir naudotis jam suteiktomis DSS priemonėmis;

8. Patikslinti įpareigojimus darbdaviui apie akredituotų įstaigų apmokytus/įvertintus darbuotojus. 

Kviečiame dalyvauti!