Lapkričio 28 d. įvyko Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) Tarybos posėdis, kuriame buvo diskutuojama su Lietuvos Respublikos Prezidento patarėju dėl Valstybės gynybos plano įgyvendinimo ir su VĮ „Turto banko“ atstovais dėl kitų metų „Turto banko“ investicijų programos, taip pat patvirtintas 2024 m. LSA biudžetas, aptartos statybų sektoriaus aktualijos bei priimtas naujas narys.

 

 

LSA Tarybai Lietuvos Respublikos Prezidento patarėjas Tomas Godliauskas pristatė Valstybės gynybos planą bei visuomenės ir verslo įtraukimo į valstybės gynybą galimybes. Tarybos nariai atkreipė dėmesį, kad trūksta informacijos, kaip viskas vyktų realybėje, pvz. kas finansuotų statybos įmonių darbą, iš kur reiktų gauti kurto, metalo ir kitų medžiagų, kas būtų su jau valstybės užsakytais ir pradėtais objektais ir kt.

 

„Turto banko“ atstovai asociacijai pristatė „Turto banko“ investicijų programą 2024 metams. Vertindami programą, Tarybos nariai pasiūlė, kad valstybė turėtų siekti aukštesnės energetinės klasės renovuojamuose visuomeniniuose pastatuose nei minimumas, kurį nustato finansuotojas.

 

Posėdžio metu buvo aptartos ir statybų sektoriaus problematikos, tokios kaip projektuotojo darbo pakeitimo projekto rengimo metu, vykdomos statybos be genrangovo ir privalomieji draudimai.

 

MB „Virmalda“ atstovas asociacijos Tarybai pristatė projektuotojo pakeitimo problematiką, kai darbo projektą rengia ne techninį projektą rengęs projektuotojas, bei su tuo susijusius piktnaudžiavimus viešuosiuose pirkimuose.

 

LSA informavo, kad asociacijos pasiūlymas dėl būtinybės objekte paskirti genrangovą yra svarstomas LR Seime. Be to, LR Aplinkos ministerija siūlo išplėsti statybos dalyvių civilinės atsakomybės draudimo imtį, įtraukiant ir nuostolius, tačiau tikėtina, kad šis pasiūlymas nebus priimtas. Asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas pažymėjo, kad LSA pasiūlys Aplinkos ministerijai koreguoti STR, siekiant išspręsti aptartą problemą dėl projektuotojo pakeitimo darbo projekto rengimo.

 

Tarybos posėdžio metu taip pat vienbalsiai buvo patvirtintas 2024 m. LSA pajamų-išlaidų biudžetas ir nario mokestis už 2024 m.

 

Posėdžio metu į LSA bendruomenę priimtas naujas narys - UAB „Tilta“.