KADA 2021 m. rugsėjo mėn.
KAM LR Aplinkos ministerijai
DĖL LR Vyriausybės nutarimo Dėl statinio informacinio modeliavimo metodų taikymo projekto
APRAŠYMAS

Asociacija siūlo koreguoti kriterijus, pagal kuriuos privaloma taikyti BIM:

1) mažinti BIM taikymo ribą nuo 5 mln. iki 1,5 mln. – pastatams, ir nuo 10 mln. iki 3 mln. – inžineriniams statiniams. Nėra jokio pagrindo ir argumentų nustatyti aukštą ribą, tokiu būdu ne skatinant, bet ribojant BIM taikymą.

2) išplėsti privalomą BIM taikymą, įtraukiant kultūros paveldo statinius. Neteisinga, kad kultūros paveldas, kaip viešasis visos valstybės bei visuomenės interesas, nėra įtrauktas į privalomo BIM taikymo atvejus.

3) nebenukelti šio svarbaus nutarimo ir pradėti jį taikyti nuo 2022 m. sausio 1 d.

4) nepaneigiant valstybės teisės rengti BIM taikymo instrukcijas, taisykles ir kt. dokumentus, turi būti įtvirtinta perkančiųjų organizacijų teisė šias paslaugas įsigyti ir rinkoje. Tai padėtų sklandžiau pradėti taikyti BIM. Valstybė niekada nesugebės konkuruoti su verslu dėl naujausių IT taisyklių, standartų, kurie nuolatos progresuoja ir tobulėja. Valstybės rengiama BIM taikymo metodika tam tikra prasme pasmerkta atsilikimui, nes valstybė operatyviai neatnaujins BIM standartų ir taisyklių taip greitai ir su tokia kokybe, kaip tai daro privatus sektorius reaguodamas į dinamiškai besikeičiančias IT technologijas ir rinkos poreikius.