KADA 2023 m. sausio mėn.
KAM Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijai
DĖL STR „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ pakeitimo projekto
APRAŠYMAS

Asociacija pritaria idėjai, kad vietiniams valymo įrenginiams statybą leidžiantis dokumentas nėra būtinas, nes sukuria biurokratinę naštą ir neskatina gyventojų įsirenginėti tokius valymo įrenginius.

Asociasijos nuomone, nuotekų valyklų įsirengimas turėtų būti kontroliuojamas labiau aplinkosaugos požiūriu, o ne statybos požiūriu, nes vietinių valymo įrenginių statyba nėra sudėtinga ar pavojinga, tačiau pats nuotokų tvarkymas yra labai svarbus aplinkosauginis viešasis interesas.

Asociacija siūlo, kad pastatyti valymo įrenginiai būtų privalomai, tačiau nesudėtingai nuotoliniu būdu registruojami specialioje sistemoje užfiksuojant  kas, kada, kur ir kokį valymo įrenginį pasistatė. Tokia duomenų bazė turėtų didelę vertę aplinkosaugos tikslais.