KADA

2023 m. rugsėjo mėn.

KAM

Viešųjų pirkimų tarnybai

DĖL

Ydingos viešųjų pirkimų praktikos taikant aplinkos apsaugos kriterijus

APRAŠYMAS

Asociacija, siekdama sąžiningos statybos įmonių konkurencijos, atkreipė VPT dėmesį į žaliųjų pirkimų problematiką. Asociacija gauna iš savo narių pranešimus apie ydingą pirkimų praktiką, pagal kurią perkančiosios organizacijos darbų pirkimuose visus aplinkos apsaugos kriterijus pritaiko tiekėjams kaip pirkimo techninių specifikacijų / pasiūlymų pateikimo reikalavimus bei atitinkamai atitiktį visiems aplinkos apsaugos kriterijams vertina pirkimo procedūroje.

Tokiais atvejais susiklosto itin didelė administracinė našta pasiūlymo pateikimo metu. Nors pirkimų vykdymo metu Darbo projektai dar nebūna parengti (jų parengimas numatytas vykdant sutartis), pirkimų sąlygose nustatomi reikalavimai tiekėjams jau teikiant pasiūlymus pateikti dokumentus, patvirtinančius, kad visi pagal pateiktus techninius projektus planuojami naudoti įtaisai ir medžiagos atitiks pirkimų sąlygose nurodytus aplinkos apsaugos kriterijus. Kai kuriais atvejais, tiekėjai, norėdami dalyvauti tokiuose pirkimuose, jau teikdami pasiūlymus, turi pateikti su pasiūlymu atitiktį patvirtinančius dokumentus dėl visų techniniame projekte numatytų elektros lempučių, santechnikos įtaisų, kietųjų dangų, gipso plokščių, termoizoliacinių medžiagų, dažų, medienos medžiagų ir gaminių, nors tikslus šių įtaisų ir medžiagų poreikis įprastai paaiškėja tik parengus Darbo projektą, ir tik po to rangovas, vykdydamas darbus, renkasi konkrečius gamintojus ir jų prekes, atsižvelgdamas į savo darbų organizavimo procesą ir eiliškumą.

LSA nariai atkreipė dėmesį, jog pirkimų vykdytojų reikalavimai darbų pirkimuose su pasiūlymu pateikti visus aplinkos apsaugos kriterijų atitikties įrodymus yra naudingi rangovams, kurie jau yra pirkę visas statybines medžiagas arba įrangą kituose projektuose, ir jau turi surinkę visus šių medžiagų bei įrangos sertifikatus ir kitus duomenis. Tačiau statybos įmonėms, kurios nėra anksčiau pirkusios atitinkamų statybinių medžiagų / įrangos iš tiekėjų, yra komplikuota gauti visą aplinkos apsaugos kriterijų dokumentaciją (praktikoje labai dažnai visa dokumentacija yra perduodama, kuomet įvyksta konkretus medžiagų / įrangos pirkimas).