KADA

2023 m. spalio mėn.

KAM

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijai

DĖL

Statybinių atliekų tvarkymo taisyklių pakeitimo projekto

APRAŠYMAS

Asociacija siūlo ministerijai organizuoti teisės akto projekto aptarimą su statybos sektoriaus bendruomene, kadangi nėra aiškus ministerijos siūlomas statybinių atliekų panaudojimo algoritmas:

  1. Projekte naudojamas terminas "perdirbtas statybinis užpildas" nesuderintas su kitais teisės aktais ir standartais. "Užpildai"  naudojami betonui, asfaltui ir asfalto mišiniams, jie turi nustatytas griežtas kontrolės taisykles pagal Reglamentuojamų statybos produktų sąraše nurodytus standartus. Vertėtų naudoti kitokį terminą, pvz. "birieji inertiniai mišiniai".
  2. Projektas leidžia nebesilaikyti jau taikomų standartų reikalavimų biriesiems mišiniams, o vietoje to vykdyti neaiškiai apibrėžtą "stebėseną", ir vietoje standartuose nustatytų Eksploatacinių savybių deklaracijos pateikti tik "nebelaikymo atliekomis atitikties deklaraciją". 
  3. Naujieji statybos produktai - "perdirbti statybiniai užpildai" bus visiškai netinkami naudoti pagal jų paskirtį statyboje, o pakeitimai gerokai palengvins nelegalių atliekų perdirbėjų veiklą.
  4. Rinkai reikia tvarkos, kaip atliekas paversti statybos produktais. Tačiau tvarka turi remtis tais pačiais  principais, kaip ir visų statybos produktų kontrolė bei sertifikavimas ar savybių deklaravimas.