KADA

2023 m. lapkričio mėn.

KAM

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijai

DĖL

Aplinkos apsaugos kriterijų taikymo, vykdant žaliuosius pirkimus, tvarkos aprašo pakeitimo projekto

APRAŠYMAS

Asociacija atkreipė ministerijos dėmesį į ydingą pirkimų praktiką, kuomet perkančiosios organizacijos darbų pirkimuose visus aplinkos apsaugos kriterijus pritaiko tiekėjams kaip pirkimo techninių specifikacijų / pasiūlymų pateikimo reikalavimus bei atitinkamai atitiktį visiems aplinkos apsaugos kriterijams vertina pirkimo procedūroje.

Statybos įstatymas bei Statybos techniniai reglamentai nustato nuoseklią statybos proceso logiką: Techninis projektas → Darbo projektas → Technologijos projektas. Todėl perkančiųjų organizacijų formuojama praktika pagrįsti žaliuosius kriterijus statybos produktams dar tik rangovo pasirinkimo stadijoje, t.y. nesant Darbo projekto arba net gi nesant Techninio projekto (kai statybos darbai perkami kartu su projektavimu), yra iš esmės ydinga ir iškraipo statybos proceso logiką.

Žaliosios statybos koncepcija turi būti nuosekliai įgyvendinama techniniame, darbo ir technologijos projektuose, o ne rangovo atrankos metu.

Asociacija siūlo patikslinti teisės aktus taip, kad viešuosiuose pirkimuose neliktų prielaidų perkančiosioms organizacijoms savaip interpretuoti žaliuosius reikalavimus ir iškraipyti statybos proceso logiką.